Fler anmälningar om djurplågeri

1:35 min

Sen förra året har det kommit in 15 procent fler anmälningar om djur som vanvårdats och plågas.

Vi har kollat polisanmälningar, och sett en ökning av anmälningar om till exempel kor som står bland andra, döda kor - eller det som polisen Gunnar Vitte var med om:

– När vi kom till gården stod 30 till får i en hage och fåren var smutsiga alltså pälsen på fåren. Och det var kanske lite smala, säger Gunnar Vitte.

På gården dit polisen Gunnar Vitte kom hittades 14 får som dött för att dom inte fått tillräckligt med mat och dom hade lämnats för att ruttna och bland dom här döda fåren gick smala och härgade får.

Det har blivit allt vanligare att djur plågas eller misshandlas i Sverige. Förra året kom det in 597 anmälningar, men hittills i år har det kommit in 90 fler, 687 stycken alltså.

– Det kanske inte är så att det egentligen har ökat andelen vanvårdade djur. Utan jag tror att folk har blivit mer medvetna om hur djur ska hållas och reagerar på det, säger Kerstin Tuhkanen, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Dessutom har bvanligt många hästar har blivit skurna med knivar i könsorganen i år. Hittills har upp mot 40 knivattacker mot hästar blivit anmälda, enligt polisen.

Flest fall har polisen i Dalarna haft.

– Det är naturligtvis ett sjukligt beteende, det kan man lätt förstå, säger Sven-Åke Petters som jobbar som polis i Dalarna.

Kerstin Tuhkanen tror att fler djur misshandlats och vanvårdas beror på att djurägaren inte vet hur djuren ska behandlas. Men även pengar spelar roll.

– Om man har dåligt ställt ekonomiskt så kanske det är djuren man drar in på först. Man offrar inte sina barn utan då blir djuren utan mat, säger Kerstin Tuhkanen.