Julpyssel 12: Garnboll att hänga i granen

Det är roligt att göra garnbollar och de blir fluffiga och härliga. Gör en enfärgad boll eller blanda färger som du tycker om.

Du behöver:

Vackert tjockt garn
En nål med stort öga
Pappskiva
Sax

Gör så här:

  • Klipp ut två runda cirklar ur pappskivan. Din garnboll kommer att bli så stor som bredden på pappskivorna. Klipp ut runda hål i mitten på varje pappskiva också. De två pappringarna ska ha samma form.
  • Ta fram garnet. Det ska vara ganska tjockt, då blir garnbollen fluffig. Klipp av en lång bit och trä garnet i nålen.
  • Lägg ihop pappringarna. Håll fast änden på garnet mot pappringarna och trä nålen med garnet genom hålet i mitten och trä den vidare runt kanten på pappringarna och genom hålet igen. Fortsätt så i många varv så att det blir garn runtom hela kanten tills hålet i mitten nästan inte syns längre. Det ska vara många lager garn, riktigt tjockt runtom hela så att bollen blir tät. Ta nytt garn när det du har börjat med tar slut. Ta olika färger på garnet om du vill att bollen ska få blandade färger.
  • När du har trätt färdigt ska du klippa isär pappringarna, och allt garnet runtom. Stick in saxen genom garnet på kanten så att den hamnar mittemellan de två pappringarna. Klipp av garnet runtom och dra isär pappringarna litegrann, men inte helt.
  • Knyt fast en lång bit garn runt mitten av garnet mellan pappringarna så att alla garnbitarna hålls ihop. Knyt hårt så att inga garnbitar lossnar sen. Den långa garntråden kommer att bli hängaren till din garnboll också.
  • Dra loss pappskivorna försiktigt och fluffa till garnbitarna till en boll. Knyt ihop hängaren. Nu är din boll klar!

Lycka till!