Dubbelflöjt, sammanslingrade kvinnoröster och en harpfantasi

Kalejdoskop - Bred musik med

Den mänskliga rösten är ett fascinerande instrument som kan användas i de mest skiftande sammanhang. Vi får smakprov från mongoliska veteranerna Huun Huur Tu med karakteristisk strupsång medan legendariska sufisångaren Nusrat Fateh Ali Khan från Pakistan levererar en trosbekännelse på sitt mest passionerade sätt.

Det blir dessutom både jojk och kuling och finska folkgruppen Värttinä med tätt sammanslingrade kvinnoröster.

Blåsinstrument är ett annat tema i programmet. Saxofonisten Jonas Knutsson har tagit sig an en samling traditionella folkmelodier alldeles solo och ger dem en ny spännande dimension.


Vi hör också tyske Stephan Micus i experimentella tongångar på den japanska bambuflöjten Nohkan och mer flöjt blir det när virtuosen Dzjivan Gasparjan visar vad han kan göra med en Duduk – den armeniska dubbelflöjten – i ett spännande samarbete med Kronoskvartetten.

Kalejdoskop tar oss också med på en musikalisk resa från Frankrike till Indien där några av artisterna som vi träffar på vägen är norrmannen Geir Jensen, alias Biosphere, i dansant electronica, sångerskan Bako Dagnon från Mali i en rytmisk melodi till gitarr och munspel och dessutom Camerata Brazil som tolkar barockmusik av Bach på sitt eget speciella sätt.

Sist men inte minst bjuder Alain Stivell på en harpfantasi om den imponerande staden Ys i Bretagne som enligt legenden sjönk i havet. 

Sänds även torsdag 16 december i P2 Musik kl 13
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)