Inåtblickande akustisk passion från Oregon fångar världsalltet

Kalejdoskop - Lång musik med Dimman från Stilla Havet smyger sig in över Redwoodskogen vid den nordamerikanska kusten.

Norr om Kalifornien ligger det lugna och gåtfulla landskapet som fått namnet ”Oregon”. Det gav också år 1970 upphovet till namnet på gruppen Oregon som bildades av gitarristen Ralph Towner och bassisten Glen Moore. Båda hade varit studenter vid University of Oregon och med sig lockade de Paul McCandless på blås och Colin Walcott på trummor, sitar och tabla. Det blev början till ett musikaliskt samarbete som pågår än idag.

En introvert ljudvärld började ta form. Meditativ och svalt passionerande musik född ur ett nordiskt landskap där mörker, vinter och kyla bäddas in i smärtsamt vackra vyer. En betraktelse över naturen, världsalltet och världens tillstånd. Apolloastronauterna döpte t.o.m. två av kratrarna efter gruppens kompositioner ”Icarus” och ”Ghost Beads”!

Vi gör en djupdykning i gruppens 40-åriga akustiska och stämningsfulla samarbete i imrovisationsjazzens utkanter med inslag av indisk, klassisk- och världsmusik. En längre seans blir det då gruppen tar till sig den polske violinisten Zbigniew Seifert med spår från vinylaren ”Violin” från 1978. Långa seanser blir det också då Ralph Towner får en egen avdelning i programmet, då främst med det långa stycket ”Batik”. Towner som vid sidan av Oregonsamarbetet haft en omfattande solokarriär med bl.a Keith Jarrett, Jan Garbarek och Gary Burton. På sin akustiska och 12-strängade gitarr skapar han lågmäld och intensiv musik.

Sänds även onsdag 15 december kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)