30 har dött i polisingripanden

2:39 min

Minst 30 personer har dött i samband med ingripanden från polis, väktare och vårdpersonal, de senaste 25 åren. Det visar en ny rapport från polishögskolan.

Rapporten initierades på grund av Ekots avslöjanden om fallet Johan Liljeqvist som dog efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg 2008. Och nu ska polishögskolan ändra sina instruktioner.

– Det är ju kunskapen om att människor har avlidit i de ingripanden som poliser och kanske annan personal också inom rättsväsendet har varit utsatt för.

– Och vi vill ju absolut inte att något sådant här ska inträffa, då måste vi ju se om det finns några pedagogiska möjligheter att göra våra instruktioner ännu tydligare, det är det det här handlar om, säger Christer Nyberg är studierektor på polishögskolan.

Efter Ekots avslöjanden om hur det gick till när 24-årige Johan Liljeqvist dog i samband med ett polisingripande inledde polishögskolan en granskning av liknande dödsfall som skett efter att personer blivit fasthållna och nedtryckta av till exempel polis.

30 fall hittades där personer dött i samband med sådana ingripanden. De flesta av poliser, men i några fall är det också väktare och vårdpersonal som tryckt ner personer med magen nedåt och tryck på ryggen.

35-årige Peter Andersson en av dem. Han dog efter ett polisingripande i Örebro för tio år sen när han transporterades i en bältessäng med en polis över sig:

Ulf Andersson är bror till Peter:

– På mage i bältessäng, fastspänd med bälten, plus handbojor på ryggen, säger han.

Och då är det någon som sätter sig på magen, när han ligger ner på ryggen med handbojor?

– Jajamän. Och det är då han avlider. Jag tycker bara att det rent utsagt är sjukt, säger han.

Peter Andersson hade legat fasttryck på mage under en längre tid, och i den nya studien från polishögskolan, varnas särskilt för sådana långa utdragna förlopp, säger Christer Nyberg:

– Om vi helt enkelt har en situation där en person gör kraftigt motstånd under lång tid, och lång tid skulle vara 15 minuter eller kanske ännu längre. Då uppstår särskild stor risk för att det skulle kunna inträffa ett dödsfall, säger han.

Precis som i Johan Liljeqvists fall har flera av dem som dött i samband med ingripandena också transporterats på mage efter ingripandet.

– Efter den här långvariga kampen, om man då dessutom transporterar någon liggande på magen så är det än tydligare att då utsätter man personen för en mycket allvarlig risk, och det får man naturligtvis inte göra medvetet, säger Christer Nyberg.

Och nu ska polishögskolan alltså ändra de instruktioner som finns för ingripanden mot våldsamma personer.

– Vi har inga felaktigheter i de tidigare rekommendationerna, men vi tror att vi pedagogiskt skulle kunna förbättra det här så att poliserna i framtiden på ett tydligare sätt vet både när det inträffar händelser som kan vara särskilt farliga och i sådana fall hur man ska kunna agera när det har inträffat, säger Christer Nyberg.