Krav på att V:s partiledning avgår

1:21 min

Hela partiledningen i Vänsterpartiet bör ställa sina platser till förfogande. Det anser det vänsterpartistiska kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson, där partiet har över 50 procent av rösterna.

Stig Henriksson har svårt att se hur partiledningen kan sitta kvar efter flera dåliga valresultat:

– Jag förstår inte ens hur man kan vilja sitta kvar om man har så dåliga resultat gång på gång. Ren självbevarelsedrift borde ju göra att man ställer sina platser till förfogande så snart som möjligt.

Vänsterpartiet gjorde i höstas sitt femte raka förlustval, med valen till EU-parlamentet inkluderade. Det blev 5.6 procent av rösterna i höstens val.

Hos Socialdemokraterna har Mona Sahlin avgått och på en extrakongress i mars väljs hennes efterträdare.

I Vänsterpartiet avfärdades förslaget om en extrakongress snabbt och partiet har tillsatt en framtidskommission som under våren ska presentera en rapport.

Det är inte alls tillräckligt menar Stig Henriksson i Fagersta, där Vänsterpartiet nu för tredje gången i rad fick över hälften av rösterna i kommunen:

- Nu tycker jag det känns som en svårt sjuk patient som är helt utan sjukdomsinsikt.

Men eventuella förändringar i partiledningen lär dröja till partiets ordinarie kongress 2012.

Ida Gabrielsson är ordförande i Framtidskommissionen och vill inte tala personfrågor:

– Jag tror att man gör ett misstag när fokuserar på enskilda personer. Det jag tror är ett mycket större och svårare problem att lösa är hur vår organisation ska kunna bära upp det vi vill få ut i den nya tiden, säger hon.