Elfenbenskusten

EU-sanktioner mot Laurent Gbagbo

Läget i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan är fortsatt mycket spänt. Landet har fortfarande två presidenter efter valet den 28 november, som enligt bland andra FN och EU vanns av oppositionsledaren Alassane Ouatarra.

Sittande presidenten Laurent Gbagbo vägrar avgå och hans trupper spärrade igår av Ouatarras högkvarter. EU:s utrikesministrar beslutade igår att införa reserestriktioner mot Gbagbo och ledande personer som backar upp honom och också frysa deras tillgångar utomlands.

Det handlar om att införa reserestriktioner och frysa ekonomiska tillgångar. EU:s utrikeschef Catherine Ashton får nu i uppdrag att göra upp en lista på de ledande personer som vägrar erkänna den demokratiskt valde presidenten Alassane Ouattara och som kommer att drabbas av sanktionerna.

EU:s utrikesministrar uppmanar också alla ivorianska ledare, både civila och militära, att arbeta för en fredlig och snabb lösning och att se till befolkningens säkerhet.

Gbagbo för sin del beordrade på söndagen att att det nattliga utegångsförbudet som infördes på valdagen ska vara i kraft minst ytterligare en vecka.