Attentatsmannen radikaliserades i Luton

2:06 min

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly radikaliserades under sin tid i Luton. Men det skedde succesivt berättar Tariq Rasul som är rektor vid en muslimsk språkskola och som under flera år var bekant med Taimour Abdulwahab al-Abdaly.

Första tecknet var att han under studietiden umgicks med en student som ingick i en mer extremistisk muslimsk organisation. Rektorn Tariq Rasul tror inte att Taimour Abdulwahab al-Abdaly ingick i den här organsiationen som senare förbjöds av den brittiska regeringen.

Men några år senare 2007 i en moské i Luton så gick Tarmour Abdulwahab al-Abdaly till kraftigt angrepp mot ledarna för islamiska länder och andra ledande auktoriteter inom islam och sa att de inte var riktiga muslimer. Angreppet var så kraftigt att han blev utesluten ur församlingen.

Taimour Abdulwahab al-Abdaly hade alltså radikaliserats och närmat sig de muslimska grupper som är starkt kritiska till hur muslimer runt om i världen behandlas av västliga regeringar. Men att Taimour Abdulwahab al-Abdaly var beredd att ta till våld och göra sig skyldig till ett självmordsattentat det hade Tariq Rasul aldrig kunnat föreställa sig.

– Jag blev chockad när jag hörde vem det var, säger han.

Tariq Rasul är orolig för att självmordsattentatet i Stockholm kan spä på dom spänningar som finns mellan den stora muslimska minoriteten i Luton och den kristna engelska majoriteten.

Inam Iqbal som bor några hus ifrån där Taimour Abdulwahab al-Abdaly bodde med sin familj delar den oron. Han tror att den antimuslimska organisationen English Defence League kommer att utnyttja attentatet. 

– Självklart kommer English Defence League att använda självmordsattentatet i sin propaganda mot muslimer, menar Inam Iqbal.