Sörmland

Landstinget funderar på att köpa tåg

1:53 min

Landstinget Sörmland kan gå med på att köpa tåg i framtiden. Det säger miljöpartisten Ylva G Karlsson, landstingsråd med ansvar för kollektivtrafiken.

Som vi berättat tidigare ser trafikbolaget Mälab tågköp som ett sätt att säkra framtiden för pendlare.

Regeringen ställer höga vinstkrav på SJ och SJ kräver därför extra betalt från kommunerna och landstingen för att köra turer, som SJ betraktar som olönsamma.

Här hamnar kommunerna i en rävsax, eftersom de inte har så många andra än SJ att välja på när de ska hitta företag som kan ordna pendlingen.

Med den nya tidtabellen har nu också flera avgångar till Stockholm försvunnit, något som drabbar resenärer i bland annat Nyköping, Flen och Strängnäs.

SJ:s monopol försvann första oktober, men i praktiken är det väldigt få företag som kan konkurrera med SJ, eftersom få har egna tåg att köra med.

En lösning på det är att landstingen själva köper eller hyr in tåg och låter olika företag tävla om att köra tågen.

Nu till våren väntas landstingen i Mälardalen ta beslut om i fall de kan ordna fram tåg tillsammans. Det talas om ett 80-tal tåg och varje tåg kan kosta uppåt hundra miljoner kronor.

När Sveriges Radio Sörmland ringer runt till landstingspolitikerna vill de flesta inte säga vad de har för inställning i frågan. Men Västmanlands landstingsordförande, socialdemokraten Denise Norström är klar över sin ståndpunkt.

– Det är bara frågan hur vi ska köpa tåg, att vi kommer att göra det är klart även om det inte är något vi ber om. Det här ska ju vara en statlig angelägenhet, säger hon.