Säpo får hjälp av FBI

1:29 min

Sju bombexperter från USA:s säkerhetspolis FBI har nu kommit till Sverige och börjat sitt arbete med att hjälpa den svenska polisen i utredningen om självmordsattentatet i centrala Stockholm i lördags.

FBI hörde själva av sig efter bombdådet och erbjöd sina tjänster, och Säpo tackade ja.

Den grupp på sju personer som kommit hit är specialister på att spåra sprängämnen. Och de har god kunskap om vilka metoder terrorister använt vid andra bombdåd världen över.

Ekot har försökt få en intervju med någon av FBI-experterna om vad de nu gör, mer konkret, men enligt Säpo är de i full gång med sitt arbete och har ingen tid över.

Inte heller säkerhetspolisen säger sig ha tid för intervjuer nu. Men så här sa Säpo-chefen Anders Danielsson om hjälpen från FBI i P1-morgon i morse.

– FBI är extremt duktiga på bombattentat och det är bombexperter vi har tagit hit och inga andra. De ska undersöka vilken typ av bomber det rör sig om och om liknande har används på andra ställen i världen. De sätter det i en kontext. Det är inget konstigt att vi stöttar varandra i kampen mot internationell terrorism, säger Anders Danielsson.

När det gäller utredningen räknar inte Säpo med att lämna någon ny information i dag, utan hänvisar till det som kom fram igår. Alltså att det med största säkerhet var Taimour Abdulwahab som utförde sprängningarna och att polisen utgår från att han hade medhjälpare.