S släpper krav på att riva upp FRA-lagen

2:55 min

De rödgröna gick till val på att den omdebatterade FRA-lagen, som ger FRA möjlighet att signalspana i kabel, skulle rivas upp och göras om. Nu har Socialdemokraterna bytt ståndpunkt.

Morgan Johansson är ordförande i riksdagens justitieutskott.

– I dessa dagar när osäkerheten breder ut sig vad gäller terroristbekämpning och de eventuella hot som vi nu konfronterats med tydligare än på mycket länge. Då tror jag svenska folket gärna vill se en politisk samling kring de här frågorna, säger han.

De rödgröna gick till val på att den kontroversiella FRA-lagen skulle rivas upp och göras om.

– Riv upp, gör om och gör rätt, det kommer en rödgrön regering att stå för, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Almedalen i somras.

Morgan Johansson uppger att den socialdemokratiska partiledningen tänkt om. Nu är det ett nytt budskap.

– Att vi ska försöka nå en blocköverskridande överenskommelse om hur vi ska hantera de här frågorna framöver. Det finns så mycket vi ska träta över i politiken. Jag tycker inte att frågor som rör rikets säkerhet i grunden är sådana frågeställningar. Här måste vi ta en gemensamt ansvar och hitta de breda majoriteterna, säger Morgan Johansson.

Socialdemokraterna tycker också att Säkerhetspolisen, Säpo, ska kunna använda den information som FRA samlar in genom signalspaning, en fråga som utreds just nu.

– Därför att den har ett värde för säkerhetspolisen när man följer terrornätverk och när man försöker förebygga brott och se vad som händer i vår omvärld. Det har jag sett att säkerhetspolisen skulle välkomna, ett sådant här förslag från regeringen, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson uttalanden väcker kritik såväl i de andra rödgröna partierna, som internt i hans eget.

– När det gäller FRA-lagen så är det en lag som vi gröna är motståndare till och har varit hela tiden. Vi röstade nej till att införa lagen i sveriges riksdag och vi är också motståndare till att den skulle användas för ytterligare ändamål. Vi tror inte det är rätt väg att gå, säger Miljöpartiets Maria Ferm.

– Vi är i en situation där det har hänt ett terrordåd i centrala Stockholm och det är många spekulationer runt det. Nu tycker jag vi ska hålla huvudet kallt, säger Vänsterpartiets Lena Olsson.

Morgan Johansson får kritik även internt. Det pågår en debatt för fullt, till exempel på nätet.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson är mycket kritisk.

– Vi har partikongressbeslut på politiska riktlinjer och partiprogram. Förstår man inte vad det står för måste man allvarligt överväga vad man har för inställning till vår partikongress. Det är den högsta beslutande församlingen, det är det vi gått till val på. Över 30 procent av svenska folket har röstat på oss för att vi har den politiken, och för mig är det, det som gäller och ingenting annat, säger Eva-Lena Jansson.