Nyströms bilder har format våra jultraditioner

14 min

Trots digitala julhälsningar dimper det fortfarnde ner en hel del julkort på dörrmattan i slutet av december. Vi återvänder till de svenska julkortens "moder", konstnären Jenny Nyström, som inspirerat våra julseder.

Posten räknar med att runt 35 miljoner julkort kommer att läggas på brevlådan i år. Det låter mycket men är en halvering jämfört med 1990-talet. Julkorten har fått hård konkurrens av sms och näthälsningar.

Det var i slutet på 1800-talet vi började skicka julkort i Sverige, och det var konstnären Jenny Nyström som satte agendan för julkortens utformning.

Det blev julgranar, tomtar och julklappar som dominerade. Den gamla julbocken fanns inte med och det finns de som menar att utan hennes bilder hade våra svenska jultraditioner sett helt annorlunda ut.

En annan känd julkortsskapare, kanske den mest produktive av dem alla, är konstnären Lars Carlsson som snabbt lärde sig hur traditionsbundna vi är. Sina försök att skapa modernare julkortsmotiv fick han ge upp – det blev försäljningsfiasko.