Polis reagerar mot militärers sexköp

2:32 min

Den svenska polisen Elisabeth Schimann vill se en översyn av reglerna för EU-länder när det gäller militärers sexköp. Schimann har tjänstgjort som militärpolis i Djibouti i östra Afrika under insatsen mot pirater i Adenviken, där prostitutionen är utbredd.

– Nu pratar jag som civilpolis, och jag reagerar väldigt starkt när det gäller just prostitution, att det blir på något sätt okej för att jag inte är hemma eller att det man gör i ett annat land spelar inte så stor roll.

– Man ser inte att det är kvinnor som far illa eller måste sälja sin kropp för att klara av dagen, medan man hemma kanske aldrig skulle göra samma sak.

Det är östafrikanska kvinnor på barer och nattklubbar som erbjuder sex till västerländska män, också män i uniformer. Det är väldigt utbrett i Djibouti, berättar Elisabeth Schimann.

I landet på Afrikas horn arbetar flera tusen utländska militärer på olika baser. Schimann har tjänstgjort här under tiden som svenskarna deltagit i EU:s insats mot pirater i Adenviken.

Hennes uppgift har varit att se över säkerheten inför svenska hamnbesök med fartyget HMS Carlskrona, och att också utreda vissa brott om de uppstår. Fartyget är nu hemma i Sverige och Elisabeth Schimann ska tillbaka till sitt polisjobb i Stockholmsområdet. Hon har inte sett några av svenskarna med prostituerade utan reagerar på andra länders militärer.

– Jag talar inte om det svenska gänget, men det är väldigt vanligt bland franska militärer att man köper kvinnor öppet på barerna och klubbarna.

Påtalar ni svenskar det för era franska kollegor?

– Nej, det gör vi inte. Jag tror att det är känsligt att göra det. Vi har nog också förmodligen också två olika kulturella sätt att se på det här.

Hon har ingen juridisk rätt att ingripa mot andra länders militärer, säger hon. Att militärer här opererar under flera olika paraplyer leder till oklarheter om regelverk.

Ekot har sökt en kommentar från det franska försvaret men inte fått något svar. 

Under andra insatser har också svenska militärer köpt prostituerade. Inför piratinsatsen skrev militärerna på papper med regler om uppförande. Svensk lagstiftning om förbud mot att köpa sex gäller även i utlandstjänst.

Elisabeth Schimann utgår från att också andra EU-länder har regler för uppförande, i likhet med de sexköpsförbud FN har för sin utlandspersonal, men hon tycker att det behövs en översyn.

– Man skulle nog behöva titta över det där, för det följs inte.