Kosovoledare kopplas till organhandel

1:52 min

Kosovos premiärminister Hashim Thaci har varit ledare för en maffialiknande organisation, skyldig till bland annat mord och organhandel. Det hävdas i en ny rapport från Europarådet för mänskliga rättigheter.

Efter misstänkt valfusk utropade sig Hashim Thacis parti som segrare i helgens parlamentsval, men i Europarådets rapport anklagas nu premiärministern för betydligt värre brott än valfusk.

Enligt rapporten ska han i slutet av 1990-talet ha varit ledare för en organisation som ägnade sig åt organiserad brottslighet. Hashim Thaci och fyra andra medlemmar i organisationen ska personligen ha varit delaktiga i bland annat mord, kidnappning och misshandel.

Thaci pekas ut som ledare för en omfattande handel med heroin, och i rapporten beskrivs också hur serbiska fångar i ett läger blev mördade för att man skulle kunna skära ut deras njurar. Njurarna såldes sedan på svarta marknaden.

Regeringen i Kosovos huvudstad Pristina kallar Europarådets rapport "grundlös" och "ärekränkande", och regeringen säger i ett uttalande att den tänker vidta alla nödvändiga åtgärder för att "avfärda förtalet".

Men det ligger ett mycket omfattande arbete bakom den rapport som Kosovos regering fördömer. Europarådets utredare, Dick Marty, har haft hjälp av flera underrättelsetjänster när han under två år har kartlagt Hashim Thacis misstänkta brott.

Den nuvarande premiärministern var ledare för Kosovos befrielsearmé under upproret mot Serbien i slutet av 1990-talet, och Hashim Thaci har tidigare anklagats för krigsbrott. Nu vidgas alltså anklagelserna mot honom till att gälla allt från mord till olaglig organhandel.

I går inleddes för övrigt en rättegång i Kosovo mot sju män anklagade för just olaglig organhandel, och enligt tidningsuppgifter i Serbien ska de åtalade männens verksamhet ha haft vissa kopplingar till Kosovos befrielsearmés påstådda kidnappningar och mord på serber för att komma åt deras organ.