Jönköping

Nytt system sliter ut brevbärare

Situationen för brevbärarna i Jönköping är ohållbar. Många tvingas till övertid och andra sjukskriver sig. Bakgrunden, enligt facket, är Postens omorganisation.

Brevbärarna i Jönköping slår nu larm om sina arbetsförhållanden. Trots att många jobbar övertid, hinns arbetsuppgifterna inte med. Och de senaste veckorna har vissa områden blivit utan post, eftersom ingen hunnit dela ut den. Det rapporterar Jnytt.

Bakgrunden är den omorganisation som gjorts - den har inte fungerat. Det säger postfacket Sekos ordförande i Jönköping, Gunnar Pettersson, till nättidningen.

Den pressade situationen har lett till att sjukskrivningarna ökat. Men det är inte bara brevbärarna som är missnöjda med den nya organisationen. Även klagomålen från kunderna har ökat.

Nu för facket samtal med arbetsgivaren för att lösa situationen. Men enligt Postens distriktschef Mats Fogelberg är det inte omorganisationen, utan snön som är orsaken till den svåra arbetssituationen som råder nu.

Som vi berättat tidigare går Postens omorganisation ut på att färre brevbärare jobbar längre dagar och att posten därmed delas ut fram till fyra på eftermiddagarna. Orsaken är att färre använder Posten för att skicka försändelser, utan istället väljer den elektroniska vägen.