Ny politisk kris kan vara nära i Italien

1:37 min

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kommer inte att överleva länge, trots att han vann förtroendeomröstningen i parlamentet i tisdags. Den bedömningen gör flera i Rom.

Det kan till och med gå mycket fort till en ny kris, tror Alessandro Campi, som är rådgivare till utmanaren Gianfranco Fini:

– Kommer det en ny politisk kris, så kommer den redan i januari är min bedömning, säger Alessandro Campi som leder  tankesmedjan Fare Futuro.

Han stödjer Berlusconis bittraste rival, Gianfranco Fini, som efter mycket lång tid som Berlusconis närmaste medarbetare utmanade premiärministern i en misstroendeomröstning i tisdags. Men Campi står inte så nära Fini att de två har talats vid sedan förlusten i omröstningen.

Berlusconi har bara fyra till fem veckor på sig att bilda regering, säger Campi:

– Det är en svår uppgift och misslyckas Berlusconi att locka tillräckligt många parlamentariker att ställa sig bakom honom, går vi mot nyval, säger Alessandro Campi.

Det talas om att Berlusconi nu försöker att skapa en bredare regering som också kanske kommer inkludera centerpartiet UDC, men han säger själv i sin egen tv-kanal att partigrupper är mindre intressanta och att han snarare kommer att sikta in sig på enskilda ledamöter. 

Enligt Stefano Folli, välansedd kolumnist i tidningen Il Sole 24 Ore, finns bara två vägar - öppna förhandlingar med en bredare grupp politiker eller nyval.

Och flera tidningar tippar att det snart blir nyval. Berlusconi överlevde, men han segrade inte. Det är bilden.