Nyhet | utrikes

Smithsonian startar nytt kulturkrig

2:27 min

En konstvideo med myror som kryper över ett krucifix har lett till en upprörd debatt i USA, sedan Washingtons stora konstmuseum Smithsonian plockat bort videon efter kritik från en katolsk grupp. I den amerikanska konstvärlden växer nu protesterna.

– Det här är ren konstcensur, med politiska motiv, så säger Victoria Reis, välkänd galleriägare i Washington och en av dem som nu protesterar mot det nationella konstmuseet Smithsonians National Portrait Gallery.

Det censurdebatten handlar om är en fyra minuters kortfilm gjord av den nu avlidna konstnären David Wojnarowicz. Konstvideon handlar om Wojnarowicz kamp mot aids, och i filmen syns bland annat en kort sekvens då svarta myror kryper över ett krucifix. Videon ingick i en utställning om sexualitet och olikheter.

Men en grupp konservativa kongresspolitiker och en katolsk organisation tyckte att konstvideon var stötande, och krävde att den skulle tas bort. Museiledningen lydde omedelbart.

– Vi tar bort videon, eftersom vi är lyhörda för publikens önskemål, sa museichefen.

Beslutet har väckt upprörda reaktioner. "Smithsonian sysslar med mobbning av homosexuella", skrev New York Times på ledarplats.

Andy Warhol-stiftelsen hör till dem som hotar att dra in sina bidrag till museet. I Washington har konstnärer demonstrerat, och i New York planeras nya protestdemonstrationer nu i helgen.

Många debattörer i konstvärlden hävdar att den indragna kortfilmen är ett tecken på något större, på att kulturpolitiken i USA är på väg att stramas åt nu när konservativa politiker fått ökad makt i kongressen.

– Det här påminner om slutet på åttiotalet, när republikanerna ville dra in bidrag till kulturen, menar Victoria Reis.

Hennes galleri i Washington visar nu den omdebatterade konstvideon dygnet runt i sitt skyltfönster, i protest mot det nationella konstmuseet Smithsonian.


Den omdebatterade videon: