DISKUSSION

Augustin Erba: "Folk litar inte på journalister"

 talar klarspråk: journalister, bilhandlare, fondförvaltare, fastighetsmäklare och politiker har exceptionellt lågt förtroende hos allmänheten. De ligger alla under 10%. Läkare ligger i topp på 55%.

Ta en titt på yrkesgrupperna som ingen litar på. De har en sak gemensamt: de gör något som du tror att du kan göra själv. De är mellanhänder som försörjer sig på att vara mellanhänder.

  • Bilhandlaren säljer en bil som du lika gärna (om du visste nåt om bilar) kunde köpa på blocket.
  • Fastighetsmäklaren säljer en lägenhet som du (om du visste hur man skriver avtal) skulle kunna sälja (eller köpa) själv.
  • Fondförvaltare sköter dina besparingar åt dig. Det kan du lika gärna göra själv – utan några avgifter.
  • Politiker fattar besluten åt dig. En del beslut tycker du nog att du hellre skulle fatta själv.
  • Journalister tolkar nyheterna åt dig. Och du är inte alltid särskilt nöjd med tolkningen. 

En del väljer mellanhänder för att de inte tycker att de har tillräckligt med kunskap, andra har inte tid. Men jag tror att det är symptomatiskt att mellanhänderna tar stryk.

Läkarna ligger i topp just nu – där kommer de inte ligga länge till, för när alla har en smartphone som gör att de kan googla fram sin diagnos själva så kommer läkare också upplevas som mellanhänder mellan dig och ditt apotek.
   Observera att jag inte håller med om att mellanhänder alltid onödiga. Allt jag säger är att om vi ska ha mellanhänder så duger det inte att (som exempelvis fondförvaltarna) prestera lika illa som en .

Detsamma gäller för oss journalister. Om inte alla bloggare, twittrare och andra ska tycka att själv är bästa dräng, så måste vi journalister åstadkomma saker som de aldrig kan drömma om. Vi måste ha med allt som folk kan göra själva – till det måste vi lägga vår sakkunskap, vi måste vara bättre på verktygen och vi måste leverera på ett sätt som gör att folk tänker: "Det där kan jag inte göra själv". 

Då kanske folk börjar lita och lyssna på oss igen.

Augustin Erba