Svensk vintersportindustri nästan helt borta

2:00 min

En vecka kvar till jul, snön ligger i så gott som hela landet och svenskarna handlar vintersportprylar för stora summor. Men av alla dessa produkter är nästan inga tillverkade i Sverige längre.

Av en stor inhemsk industri för vintersport för några decennier sedan, finns nu nästan bara sparkarna kvar, även om de inte går att få tag på överallt.  

Så många sparkar säljs kanske inte i Stockholms innerstad, men Vansbro sparkfabrik blir ändå av med allt den kan producera just nu, och den gör affärer också i södra Sverige. Bara det faktum att sparkfabriken finns gör den till ett undantag.

I sportaffären kommer skidorna numera från Asien, möjligen från Norge eller Tjeckien. Skridskorna är mestadels från Kina. Hockeyklubborna likaså, eller från Mexico eller Indien, hockeypuckarna från Tjeckien, snowracers från Litauen och nästan vartenda klädesplagg i butiken från Kina.

Och vad är svensktillverkat? Jo, trots allt - både bandybollar och hockeyhjälmar - som kommer från Jofa i Malung. 

Annars är det små specialiserade företag som numera står för den svenska vintersportproduktion som ändå existerar. Ett par skidtillverkare till exempel, som Extrem i Åre, som gör utförsåkningsskidor, och Tegsnässkidan i Västerbotten som gör träskidor för vildmarksåkning.

Även Jofa har specialiserad produktion, förutom bandybollarna. I Malung tillverkas också exklusiva kroppsskydd för elithockeyspelare.

Och i Örebro etablerar sig just nu en ny svensk skridskotillverkare. Det är företaget Rebellion som ägs av arbetarskoföretaget Arbesko. Tillsammans har de kommit på hur skridskor för hockeyspelare kan göras skönare. Och nu siktar också de nu på kunder bland elithockeyspelare, och de har valt bort Kina som tillverkningsland, säger Kent Bengtsson på Rebellion:

– Vi är nog ganska unika som försöker göra en svensk produkt. Att vi hade ett skoföretag med oss gjorde att vi kunde göra så här, annars kanske vi också hade köpt ifrån Kina. Tyvärr är många bara ute efter att tjäna pengar, säger Kent Bengtsson.