Gatuprotester mot Lukasjenko

1:56 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk samlades i gårkväll delar av oppositionen till gatuprotester inför söndagens presidentval. Till skillnad från tidigare vitryska valkampanjer höll sig polisen borta från den fredliga demonstrationen.

"Nya val utan Lukasjenko", skanderade de runt tusen personerna på Frihetstorget i centrala Minsk.

Den sittande vitryske presidenten Aleksander Lukasjenko bedriver ingen traditionell valkampanj, men syns nästan oavbrutet i landets statliga tv-kanaler.

Oppositionskandidaterna har däremot mycket små möjligheter att få ut sina budskap i de statliga medierna.

Efter 16 år vid makten försöker Aleksander Lukasjenko nu mildra bilden av den hårdföra vitryska statsapparaten. Under protestmötet på Frihetstorget syntes till exempel inga poliser till och demonstrationen kunde genomföras utan problem.

Men många vitryska väljare är fortfarande rädda för att säga öppet vad de tycker. En student från ett av Minsks universitet har kommit till Frihetstorget. Hon vill inte säga sitt namn och hon berättar att de flesta studenter tvingas av sina högskolor att förhandsrösta på den sittande presidenten.

– Om de inte röstar som de blir tillsagda förlorar de sina studentrum och de flesta har inte råd med en vanlig bostad, säger den kvinnliga studenten.

Hon har kommit för att lyssna på de två kandidater som framträder på Frihetstorget i Minsk. Ännu har hon inte bestämt sig för vem av de nio oppositionskandidaterna hon ska rösta på och trots att hon är rädd tänker hon rösta efter sin övertygelse, inte som hon blir tillsagd.

– Jag är 20 år och jag vill inte vara rädd resten av livet, säger studenten som inte vill säga vad hon heter.