Korea - från shamanism och hovmusik till det modernt atmosfäriska

Kalejdoskop - Lång koreansk musik med Per Gulbrandsen

Kalejdoskop dyker ner i säregna och ovana klanger från den koreanska halvön. Vi mixar uråldrig traditionsmusik sprungen ur shamanism, buddism och hovkultur med moderna atmosfäriska varianter där nutida artister gör sina tolkningar.

Det blir spår med bl a Tori Ensemble, Sanoagi Project, Yien Kinetic Music Group och ett block med Be-Being som gjorde stor succe i Köpenhamn när de i oktober i år framträdde på den högtidliga invigningen av världmusikmässan Womex.

I ett annat block möter vi två typer av stora koreanska cittror med lång historia. Dels cittran gayageum med 12 silkessträngar som spelas först av Hwang Byung-Ki, tonsättare och en auktoritet på sanjo, traditionell koreansk instrumentalmusik och sedan den Jung Mina som menar att cittran gayageum ger henne ett språk att uttrycka glädje, sorg, lycka och frustration. Den andra cittran vi hör heter geomungo och spelas av Heo Yoon-jeong, även känd för hennes samarbete med artister som Stephan Micus.

Det modernt koreanska varvas med tuffare tongångar av uråldrigt rituellt slag, svårlyssnad musik kanske många tycker men djupt vederkvickande och omtumlande för den som öppnar sina öron för dessa forntida klanger.
De framstående musikerna i KBS, sydkoreanska radio- och Tv-orkestern tar oss med tillbaka till 1000-talets och medeltidens Korea, då musiker och dansare fick sin utkomst genom att hylla, lugna och glädja kejsaren och hans hov med dramatisk ceremonier och föreställningar.

Och i programmets största historiska kliv färdas vi till den shamanistiska urtiden, när musiken var en intim del av byns vardag och där danser och andeutdrivningar ofta leddes av en kvinnlig shaman - mudang. Riterna kunde pågå i timmar ackompanjerade av improviserade bymusiker. Shamanmusiken kallas Sinawi har bl a tolkats av en 8-mannaensemble på skivan "Sinawi - The Ideal Of Korean Shaman Music".

Sänds även onsdag 29 december kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)