Sverige vägrar ställa upp på EU:s budgetkrav

1:23 min

EU:s tre största länder kom överens i dag om att begränsa EU:s budget fram till 2020. Men Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte skriva under det brev om budgeten som har kommit till på brittiskt initiativ.

– Vi uppfattare det som lite otydligt och från svenska utgångspunkter inte tillräckligt budgetrestriktivt, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad menar du med inte tillräckligt budgetrestriktivt?

– Det är ett försök från en grupp av länder att markera att EU:s budget inte får växa för mycket. Vår uppfattning är att även den möjlighet att växa med budgeten de undertecknande länderna är öppna för är för långtgående.

Betyder detta att Sverige skulle vilja skära ner i budgeten mer än vad de här länderna vill?

– Snarare att vi inte vill att den ska växa lika mycket som trots allt deras beskrivningar skulle kunna lägga grund för.

Statsminister Fredrik Reinfeldt som alltså vill ha en ännu lägre EU-budget än de brevskrivande länderna föreslagit. Förutom Storbritannien, Tyskland och Frankrike har även Nederländerna och Finland undertecknat brevet.

Brevet skickas nu till EU-kommissionen som i juni nästa år ska lägga fram ett förslag till flerårsbudget med start år 2014.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso visade i dag klar irritation över brevet. Brevet kommer för tidigt och den politiska debatten borde inte börja förrän kommissionens budgetförslag lagts fram, sa Barroso.