Förbud mot homosexuell militär avskaffas

2:07 min

USA:s senat fattade igår kväll ett historiskt beslut om att tillåta öppet homosexuella att tjänstgöra inom militären.

Efter sjutton års hetsig debatt är saken klar: USA avskaffar diskrimineringen av homosexuella inom militären.

Med röstsiffrorna 65 mot 31 röstade senaten för att riva upp de kontroversiella reglerna som brukar sammanfattas som "Dont ask dont tell", fråga inget, berätta inget.

Reglerna som gällt sedan 1993 innebär att bögar och lesbiska visserligen har rätt att tjänstgöra inom militären - men bara så länge man döljer sin sexuella läggning.

Den som avslöjas eller är öppen med sin homosexualitet får sparken. Omkring 14 000 personer har hittills avskedats av den anledningen.

President Barack Obama och demokraterna har velat avskaffa reglerna, men har mött starkt motstånd från många republikaner, som hävdar att öppet homosexuella skulle kunna innebära en säkerhetsrisk, och påverka moralen och disciplinen inom militären.

Men efter omröstningen i senaten igår kväll är frågan avgjord, förbudet mot öppet homosexuella kommer nu att slopas.

Människorättsorganisationer beskriver beslutet som ett historiskt framsteg:

– Äntligen har vi taget ett steg mot rättvisa och jämlikhet, sade tidigare marinkårssoldaten Justin Elzie till CNN. Han fick själv sparken från militären när han kom ut som homosexuell.

Beslutet är också en politisk seger för president Barack Obama, som ända sedan presidentvalskampanjen lovat att ta strid för homosexuellas rättigheter.

Det historiska avgörandet är också ännu ett prov på samarbete över partigränserna. Trots hårdnackat motstånd från många tongivande republikaner, så röstade åtta republikanska senatorer för att avskaffa diskrimineringen, och det räckte för att beslutet kunde klubbas igenom med god marginal.