Boktips till Musikhjälpen: om Lydia Cacho som kämpar mot trafficking

I förra veckan, när jag var på klimatmötet i Cancún i Mexiko, bodde jag precis bredvid ett hotell som heter Sol y Mar - Sol och Hav, alltså. På ett sätt var det svårt att fatta att det där stället fortfarande står kvar, för jag hade sett det i en dokumentär tidigare och alla som visste vad som hänt där skulle rimligen vilja riva ner det. Det var dit en högt uppsatt mexikansk affärsman och hotellägare brukade ta småflickor och sen våldta dem medan hans fru såg på och filmade. Ibland tog de dit högt uppsatta lokalpolitiker som fick utnyttja flickorna. Sen flögs flickorna till USA där handeln med dem fortsatte.

Tills journalisten Lydia Cacho upptäckte det. Lydia bodde i Cancún, bland lyxhotell och höjdare, och hade tänkt sig ett avslappnat liv som kulturjournalist och poet. Riktigt så blev det inte. Hon jobbade som volontär på ett barnhem i stan. Där träffade hon en tolvårig flicka som blivit inlurad på hotellet Sol och Hav och sen hamnat i traffickingnätverket och nu söndertrasad var tillbaka i Cancún. Lydia bestämde sig för att ge sig efter de mäktiga männen som låg bakom och hon skrev en bok som avslöjade allt.

Just nu läser jag boken Lydia Cacho skrev efter det, om allt som hände sen. ”Memorias de una infamia” heter den och kom ut på svenska förra året med titeln ”Jag låter mig inte skrämmas”. Den handlar om hur affärsmän, politiker, poliser och domare alla hjälptes åt för att röja undan bevisen mot pedofilerna och förfölja Lydia. Hon lever fortfarande under dödshot och byter telefonnummer och adress hela tiden. Många av männen som var inblandade i traffickingen med småflickor i Cancún däremot, och alla de som hjälptes åt att skydda dem, går fria.

/Robin