Oro i huvudstaden Minsk efter valet

I Vitrysslands huvudstad Minsk marscherade igår tiotusentals demonstranter i samband med presidentvalet. Den fredliga protesten mot den vitryska regimen upplöstes av kravallpolis och många demonstranter arresterades.

Avgå!, ropade de tiotusentals demonstranterna och kravet riktades mot Vitrysslands president sedan 16 år, Alexander Lukasjenko.

Den fredliga protesten inleddes på Oktobertorget i Minsk när vallokalerna stängdes klockan åtta igår kväll. Uppgifter börjar cirkulera om att en av oppositionskandidaterna, Uladzimir Njakljajau, misshandlats svårt av polisen.

Efter en timme började folkmassan plötsligt röra sig ut på den stora avenyn och till synes spontant marscherade demonstranterna mot Oberoendetorget och regeringsbyggnaden.

Studenten Katja som gick i demonstrationståget med sina kompisar tyckte att det var på tiden att det blev en riktig aktion.

– Vi vill ha bra genomförda val, sådana som erkänns av folket och inte av presidenten utan, sade Katja.

En regeringstrogen vallokalsundersökning gav igår president Lukasjenko ett väljarstöd på närmare 80 procent.

Demonstranterna spreds ut över det jättelika Oberoendetorget och oppositionsaktivisterna med sina flaggor omringade Lenin-statyn framför den vitryska regeringsbyggnaden.

En grupp demonstranter slog sönder dörrarna till byggnaden som försvarades inifrån av polisens specialstyrkor. En av dem som deltog i protesten heter Oleg och han hade aldrig sett så många människor våga gå ut och trotsa de vitryska myndigheterna.

– Människor har slutat vara rädda, de är trötta på att vara rädda, sade Oleg.

Sent på kvällen upplöstes demonstrationen av kravallpolis och det finns uppgifter om att demostranter har misshandlats och arresterats.

Enligt den statliga valkommissionen blev president Alexander Lukasjenko omvald med 79,7 procent, när alla rösterna hade räknats.