#prataomdet har blivit en snackis

1:12 min

Förra veckan startade en diskussion på twitter som aldrig ville ta slut och som nu har tagit sig vidare till andra plattformar.

Och nu publiceras det flera artiklar som berättar om personliga erfarenheter av sex i gråzonen.

– Det finns ett stort behov av att sätta ord på saker som har känts tabu, för att man känt sån skuld över det man har varit med om eller kanske gjort mot andra, säger Sonja Schwarzenberger är en av dem som skrivit om varför vi måste #prataomdet.

Hon förklarar varför hon valde att berätta om en personlig erfarenhet i en stor dagstidning.

– Om jag skulle kunna bidra till att fler människor kan få känna att det här är ingenting jag behöver skämmas för, så kände jag det var jätteviktigt att göra det.

På bara några dagar har diskussionen om hur svårt det ibland kan vara att dra gränsen mellan frivillighet och övergrepp växt till en flod av inlägg på twitter, över hundra bloggposter och artiklar i många tidningar.

– Vi har läst hundratals, nästan tusentals berättelser som är otroligt viktiga och där människor säger att "tack vare det här, för att ni vågar, så kan jag för första gången sätta ord på det".

Det har även startats en blogg med namnet Prata om det där över 70 inlägg publicerats och flera utländska medier har hört av sig till det nya nätverket med samma namn.

– Förhoppningen är ju att vi ska få ett sådant samtalsklimat att det blir lättare att inte känna skuld över att säga nej, utan att det blir en självklar sak. Och också att säga ja!

Men även om hon hoppas på att det här ska bidra till en större förändring menar Sonja Schwarzenberger att det inte bara handlar om hur det ska bli i framtiden.

– Det fina är att det redan händer. Det som ska hända händer just nu, att vi börjar tala med varandra.