GOTLANDS TINGSRÄTT

Rättegång mot pappa som fört bort sin son

Gotlands tingsrätt har hållit rättegång mot en pappa som förde bort sin egen son. Mannen är åtalad för människorov, alternativt olaga frihetsberövande. 

Det handlar om en pojke som är placerad i familjehem. I slutet av november när de skulle träffas så drog pappan in pojken i sin bil och körde från platsen och sen höll de sig undan ett par dagar.

Pappan som är i 40-års åldern sa vid rättegången att han har en del minnesluckor, men att han ville träffa sin son. Han minns att han var hos socialförvaltningen och hämtade pojken, men anser inte att han gjorde något brottsligt.

Under tiden de höll sig undan var de på flera olika platser på ön, och när mannen greps var de hos hans föräldrar på Sudret.

Ett videoförhör med pojken spelades upp i tingsrätten, där berättade pojken att han först blev rädd, men sen tyckte han att det var kul att träffa pappa och andra släktingar.

Fostermamman som var med när pojken fördes bort sa att hon tyckte att han sa nej när pappan drog in honom i bilen. Efteråt har pojken berättat för henne att det var som ett äventyr.

Det har gjorts en liten rättsspykiatrisk undersökning av mannen. Gotlands tingsrätt beslutade att det ska göras en större undersökning av mannen. Och först när den är klar kan rättegången mot honom slutföras. Tills dess ska han stanna i häktet.