Ingen vet vad som hänt med alla som förts bort

1:55 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk försöker människorättsorganisationer få fram information om hur många som fängslats sedan den stora demonstrationen i söndags.

Samtidigt säger landets president att gripandena syftar till att upprätthålla lugn och stabilitet.

– Människors säkerhet samt lugn och ordning, det är det viktigaste när det vitryska folket väljer president, sa Vitrysslands sittande president Aleksander Lukasjenka under sin två och en halv timme långa presskonferens.

Fortfarande vet ingen hur många personer som fängslats i samband med valet och vart dessa förts, men vitryska människorättsorganisationer tror att minst 400 hålls i förvar.

Lukasjenka, som har suttit vid makten i 16 år, valdes enligt det officiella resultatet i söndagens presidentval till en fjärde mandatperiod. Efter den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s kraftiga kritik av hur valet genomförts gjorde USA klart att landet inte betraktar det vitryska presidentvalet som legitimt.

Både EU och USA kräver också att de sju fängslade oppositionskandidaterna ska släppas.

Anhöriga och vänner till de hundratals som gripits försöker nu få information om var dessa befinner sig och vad som kommer att hända med dem.

23-åriga oppositionsaktivisten Aleksandra Vasileivitj berättar att hon ringt runt överallt för att få veta vart hennes gripna kollegor tagit vägen.

– Jag har ringt till de olika polisdistrikten i Minsk och till domstolarna men de bara hänvisar till varandra och lämnar inte ut någon information, säger Aleksandra Vasileivitj.

Hon räknar med att själv bli kallad till den vitryska säkerhetstjänsten KGB för förhör, något hon också tror kommer att hända andra aktivister som undgått att gripas.

– De som inte fängslats nu kommer att bli inplockade och utfrågade, det är det mest troliga, säger Aleksandra Vasileivitj.