Flink får sitt straff tidsbestämt

1:18 min

Livstidsdömde Mattias Flink kan släppas ur fängelset om åtta år, det bestämde Göta hovrätt i dag. Hovrätten tidsbestämde hans straff till 36 år. Rätten bedömer det inte som troligt att Mattias Flink kommer att begå våldsbrott igen.

– Jag känner inte till någon som har fått sitt straff tidsbestämt så lång tid innan personen ska släppas. Det visar ju att man litar på Mattias, säger Mattias Flinks advokat Johan Eriksson.

Den 10 juni 1994 skjuter Mattias Flink, då 24 år gammal, ihjäl sju personer i närheten av Dalregementet i Falun, där han tjänstgjorde som fänrik. Offren, fem kvinnor och två män, var mellan 20 och 35 år gamla.

Tidigare på kvällen hade Mattias Flink bråkat med sin flickvän, druckit stora mängder alkohol, och hamnat i ett psykotiskt tillstånd.

När han sedan hämtade ett vapen vid regementet och började skjuta så hade han "en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande". Så skrev Högsta domstolen i sin dom.

I somras tidsbestämde Örebro tingsrätt hans straff till 32 år, men det höjdes i dag alltså med fyra år. Att det blev en ökning är en bedömningsfråga från hovrättens håll.

Det finns ingen särskilt praxis utan det är upp till rätten att värdera omständigheterna och brottets karaktär.

I dag är Mattias Flink 40 år gammal. Hans advokat säger att han nu planerar för ett liv i frihet. I förhör har Mattias Flink sagt att han nu "vill ha en lugn tillvaro med en meningsfull sysselsättning och ett enkelt men fungerande boende".

Men det som väntar efter en så lång tid i fängelse är inte ett lätt liv, det säger Göran Karlsson som jobbar på organisationen Kris - kriminellas revansch i samhället.

– Ju längre du har suttit inne på anstalt, desto mer har samhället förändrats på utsidan. Sedan är frågan om du redan har arbete och vettiga relationer på utsidan, eller om du måste bygga upp allting igen, säger Göran Karlsson.