Greta Huuva: "Vilken julklapp"

4:22 min

Det var en glad Greta Huuva som mottog nyheten om att regeringen under de kommande fyra åren satsar totalt tio miljoner på den samiska maten. Pengarna ska gå till att få ut samisk mat till restauranger och butiker i hela Sverige samt till att samiska skolbarn ska få samisk mat.

Sameradion träffade den samiska matambassadören Greta Huuva i Jokkmokk och berättade nyheten för henne. Hör en längre intervju med Greta Huuva där hon bland annat berättar om hur hon tycker pengarna ska användas, om koncept för att sprida den samiska matkulturen i Sverige och världen. Hon bjuder dessutom på ett smakprov från sitt egna samiska julbord.

Greta Huuva från Jokkmokk är utsedd att vara matambassadör från Sápmi. Greta Huuva driver restaurangen Viddernas Hus i Jokkmokk och är lärare i samisk matkultur på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk.

Emil Östlund, SR Sámi Radio
emil.ostlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio