Samiska kvarlevor på Uppsala universitet

1:34 min

Ett hundratal kranier och hela skelett samt flera kartonger med lösa mänskliga kvarlevor har hittats vid en inventering på Uppsala universitet. Däribland finns 20 mänskliga kvarlever som troligen plundrats från samiska gravar.

Redan 1997 lämnade universitetet ifrån sig en stor mängd sådant här material men i samband med en ny inventering för ett halvår sedan framgick att allt ännu inte var återlämnat. Nu har de fysiska kvarlämningarna lokaliserats.

- Museet fick ju veta att den gamla anatomiska samlingen fanns kvar på universitetet, och den har ju använts till alla möjliga olika saker genom tiderna, säger Geoffrey Metz, förste antikvarie på uppsala universitets museum Gustavianium och ansvarig för genomgången.

1997 lämnade universitetet över omkring 1000 kranier och övriga skelettdelar till Statens historiska museum, inklusive samiskt material. Men universitetets nya inventering visar alltså att allt inte återlämnats - och nu har kvarlevor från åtminstone 20 samer återfunnits.

- Här har vi de faktiska lämningarna av det här, säger Geoffrey Metz.

Under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet samlade Anatomiska institutet i Uppsala in mängder av mänskliga kvarlevor, både från arkeologiska undersökningar och genom gåvor och inköp. Även folk som dog i fängelser eller folk som tog sina liv dissekerades och hamnade på Anatomiska institutet. Kvarlevorna användes för arkelogisk forskning och för anatomiska studier för läkarstuderande. Men arkeologerna vid den här tiden var också mycket intresserade av samiska kvarlevor och hundratals samiska gravar plundrades. Forskarna var framförallt intresserade av samiska kranier och dessa användes även i rasforskningens namn, där Uppsala var centralort.

- Och det är väldigt viktigt att man inte skriver om historier och sopar det under mattan utan att man lägger korten på bordet, säger Geoffrey Metz.