Bilbärgare används vid snöröjning

1:35 min

Felparkerade bilar försvårar just nu för snöröjningen på många håll i länet. I Nacka tvingades kommunens trafikenhet idag ta hjälp av bilbärgare för att underlätta för snöplogarna, och bilägarna kan räkna med dryga böter.

– Här utnyttjar vi något som kallas kortflytt, så det kan handla om 5 meter, 50 meter. Så vi får utrymme att arbeta, säger Emil Hagman från trafikenheten i Nacka.

Har du skrivit ut många parkeringsböter idag?

– Det har blivit en hel del idag, ett 20-tal, på dryga tusenlappen per bil.

Nacka är långtifrån den enda kommun i länet där snöröjarna nu har problem med felparkerade bilar.

Två exempel bland många är Solna och Sundbyberg, som på sina respektive hemsidor på nätet uppmanar bilägare att respektera datum- och veckoparkeringsreglerna.

I Stockholm är det inte så stora bekymmer i centrala stan, säger Mats Freij som är informationsansvariga på Trafikkontoret. Däremot är det problem i delar av ytterstan och i synnerhet i Farsta och Bromma finns just nu många privata bilar som blockerar för snöröjningen. Det är ingen risk för att bilen forslas bort, men dryga p-böter blir det givetvis.

På Henriksdalsringen i Nacka tvingas man flytta från gatans ena sida till den andra.

– Gångbanor kommer vi inte alls åt om bilar står parkerade och det är väldigt många som har stora problem när det ligger modd, snö och is på trottoaren, säger Emil Hagman, Trafikenheten, Nacka kommmun.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se