Motala

Motala kräver snabbare torpedupphandling

1:17 min

En långdragen upphandling av nya torped 45 riskerar att helt skrämma bort Saab:s torpedtillverkning från svensk mark. Det menar Motala kommun som nu uppmanar regeringen och Försvarsmakten att skynda på med upphandligen.

Svensk torpedtillverkning är på fallrepet. I höstas stod det klart att Saab lägger ner sin försvarsindustri i Motala, med följden att 130 anställda förlorar sina jobb. Då hoppades man på att en del av verksamheten skulle flytta till Linköping och därmed rädda 80 av tjänsterna.

Men det hänger på om Saab får tillverka försvarets nya torped 45 eller inte. Och nu har alltså upphandlingen dragit ut på tiden.

– Man går på tomgång nu och väntar, och frågan är hur länge Saab är beredd att göra det, säger Kjell Fransson (FP), som är kommunstyrelsens ordförande.

En upphandling kommer att inledas 2011, men enligt Kjell Fransson som är kommunstyrelsens avgående ordförande i Motala, kommer den ta för lång tid för att Saab ska kunna ha kvar sin verksamhet. I ett brev till bland annat försvarsminister Sten Tolgfors efterlyser nu Motala kommun en direktupphandling med Saab som skulle gå betydligt fortare.

Enligt Kjell Fransson finns det ändå inga andra som kan tillverka torper för Östersjöns grunda vatten till en likvärdigt pris.

– Man kanske hittar någon i utlandet som är beredd att utveckla det här, men då kostar det otroligt mycket mer än om vi gör det själva. För vi har en väldigt lång erfarenhet och stor kunskap på just det här området.