Våldtäktsdömd frias i Högsta domstolen

0:28 min

När ord står mot ord i sexualbrottsmål ska rätten ta hänsyn till berättelsens innehåll och inte till det intryck som personen ger. Det slår Högsta domstolen fast i en vägledande dom i dag, där en man som tidigare dömts till fyra års fängelse för att ha våldtagit och utnyttjat sin son sexuellt frias.

Mannen som i dag friades i HD åtalades i juni 2009 för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten ska ha begåtts mot mannens tonårige son 2003-2005.

Tingsrätten friade mannen. Hovrätten dömde honom mot hans nekande till fyra års fängelse och till att betala skadestånd på 180 000 kronor till sonen.

Pojken sade först att inga övergrepp hade skett, sedan ändrade han sig.

I domen tar Högsta domstolen upp flera faktorer som är viktiga när domstolen ska bedöma trovärdigheten i en berättelse. Bland annat om den är logisk, rik på detaljer och inte innehåller felaktigheter och motsägelser.

En av domarna i HD, justitierådet Dag Victor, säger till Ekot att avgörandet har betydelse för hur man gör bevisvärderingen.  

– Ett utav svårigheterna i ett sådana här mål är ofta att det blir en oerhört omfattande bevisning som åberopas från bägge sidor. Då är det viktigt med systematiken, hur man prövar bevisningen, säger Dag Victor.