kulturpolitik

Får Kulturrådets styrelse några konstnärer?

3:01 min

Nyheten om att statens Kulturråds styrelse blir av med sin sista kulturutövare har orsakat debatt. Konstnären Marianne Lindberg de Geers förordnande går ut nu till årsskiftet, plats tar istället pr-konsulten och dokumentärfilmaren Martin Borgs, som bland annat gjort en film för tankesmedjan Timbro.

Men, det finns två platser till att fylla i styrelsen. Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg vet inte vilka regeringen kommer att utnämna, men hoppas på kulturarbetare.
– Jag hoppas ju om jag får ha en åsikt, att det blir konstnärliga upphovsmän. Jag tycker det är bra med en styrelse som har olika kompetenser. Det är viktigt med fackkunskap, säger Kerstin Brunnberg.

Det är regeringen som utnämner styrelseledamöterna. Enligt tradition har det alltid funnits minst två kulturutövare med, men som styrelsen ser ut nu, är det närmsta kulturutövare man kommer nye ledamoten Martin Borgs, dokumentärfilmare, men som även varit presschef för Moderaterna och gjort filmer för tankesmedjan Timbro. 

Ett nytt försök av kulturministern att sätta nyliberaler i kulturrådet, menar kritiker, och hänvisar till företagsledaren och den liberale debattören Johan Staël von Holstein halvårslånga karriär som styrelseledamot för två år sen. Han anklagades då för att varken vara särskilt kulturintresserad eller kompetent. Men blir det några konstnärer i Kulturrådets topp?

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger så här om de kommande utnämningarna:
 – Ja, det finns ju också krav på att det ska vara en balans mellan män och kvinnor, det ska spegla hela Sverige som består av flera etniska grupper. Och sen har det ju varit en diskussion också om utövande konstnärer. Tanken är att de två personer som vi vill ha ytterligare till styrelsen ska spegla också konstnärskretsen.

Hon tycker också att nye styrelsemedlemmen Martin Borgs självklart är kulturarbetare.

 – Jag kan väl också tillägga att den här debatten hade aldrig funnits om Martin Borgs varit vänster. Det finns fortfarande en föreställning om att man måste höra hemma på vänstersidan om man ska vara offentligt aktiv i kulturvärlden, säger hon.

Och Kulturrådets nyaste styrelsemedlem Martin Borgs, hyser inte heller några tvivel om sin egen identitet som kulturarbetare.
 – Jag ser mig som både kulturarbetare och dokumentärfilmare. Jag försörjer mig som dokumentärfilmare, jag vet inte mer vad som krävs för att få kalla sig dokumentärfilmare, säger Martin Borgs.

Förutom Martin Borgs är också Benny Fredriksson, vd och teaterchef på Stockholms stadsteater ny ledamot av Kulturrådets styrelse. De två övriga ledamöterna ska förhoppningsvis vara klara under första kvartalet 2011 säger Kulturministern.