Risk för nya dödsfall i svininfluensan i Sverige

1:40 min

Svininfluensans andra våg börjar nu att märkas av. Värst drabbat i Europa är Storbritannien där 24 människor dött sedan i oktober. Också i Sverige har antalet insjukna ökat igen.

Trots att många vaccinerade sig förra säsongen finns en risk för dödsfall också i Sverige, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

-- Risken att vi får några dödsfall är mycket stor. Även Danmark har nu två svåra ECMO-fall, alltså personer som ligger i den här svåra typen av syresättning och det finns säkert risk att vi får sådana fall i Sverige också, säger Annika Linde.

Främst är det personer med hjärt- och lungsjukdomar, neuromuskulära sjukdomar, gravida eller kraftigt överviktiga personer som riskerar att smittas.

Eftersom ingen riktigt vet hur svininfluensaviruset ser ut just nu, är det inte säkert att de som vaccinerade sig förra säsongen har ett fullgott skydd och de som tillhör riskgrupperna uppmanas nu vaccinera sig igen, med en kompletteringsspruta med ett säsongsvaccin.

– Vi är lite bekymrade över att de här som hör till riskgrupperna, unga personer, inte har fått den här påfyllnadssprutan som vi har rekommenderat, säger Annika Linde.

Hårdast drabbat just nu är Storbritannien, där 24 personer dött i svininfluensa sedan i oktober.

I Sverige märks också att fler åter börjat smittas. Under vecka 50 rapporterades 12 fall.

Annika Linde tror att i och med att så många valde att vaccinera sig är Sverige bättre rustat inför den här andra vågen än andra länder. Men samtidigt har antalet personer som valt att ta säsongsvaccinet minskat jämfört med tidigare år.

– Det har varit lite skralt i år. Det är så att många har vaccinerat sig, men kanske inte riktigt så många som tidigare år. Det har ju varit en viss influensatrötthet, det kan man ju inte komma ifrån, att man tycker att nu har de tjatat och tjatat om den här influensan. Men nu gäller det alltså, tycker jag, att de som har den här risken för svår sjukdom - att de faktiskt ser till att de blir vaccinerade, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.