AUSTRALIEN

Massevakueringar efter översvämningar

2:35 min

Australien upplever sina värsta översvämningar på över 50 år. Katastroftillstånd har införts i 38 områden i de södra delarna av delstaten Queensland efter det att en cyklon dragit in över området och att det i stort sett regnat konstant sedan den 18 december.

Tv-bilderna visar hur regnet bara öser ner över det som var vägar och samhällen. Av husen syns i många fall bara taken.

Runt 300 vägar är stängda varav två stora motorvägar som leder in till provinshuvudstaden Brisbane.

Den lilla staden Theodore har med hjälp av militärhelikoptrar helt tömts på sina invånare och två andra närliggande städer har förklarats som katastrofzoner.

Sammanlagt har runt 1 000 människor evakuerats och det kan bli fler, förklarar Bruce Grady som är katastrofansvarig i Queensland.

– Floden stiger mycket snabbt så det kan bli aktuellt med att evakuera de östra delarna av staden Bundaberg, berättar Bruce Grady för tv-kanalen ABC.

Räddningspersonal har fått rädda många strandsatta. En man och hans son överrumplades av mycket strömt vatten i sin bil och räddades i sista stund från biltaket i utkanten av staden Bundaberg.

Kostnaderna för naturkatastrofen räknas bli minst motsvarande 7 miljarder kronor, då man inkluderar förlusten av förstörd skörd av bland annat bomull och solrosor.

Dessutom har flera av Queenslands gruvor svämmat över.

Australiens premiärminister Julia Gillard har avbrutit sin julsemester och har utlovat motsvarande 7 miljoner kronor i statligt bistånd men uppmanar också allmänheten att hjälpa de drabbade.

– Vi i regeringen ska göra vårt bästa men vi vet att när landet drabbas av katastrofer i form av torka och översvämningar så brukar australiensarna hjälpa varandra och vi hoppas så även i dag, säger Julian Gillard.

I de norra delarna av Queensland börjar många mataffärer få brist på färskvaror då inga nya leveranser kan ske från de södra delarna av delstaten.

Australiens katastrofminister varnade i dag för att det värsta ännu inte är över. Han sa till ABC att vädertjänsten sagt att det kommer att fortsätta regna i minst 48 timmar till.