Snöoväder i Ryssland stoppar nyårsledighet

1:14 min

I centrala Ryssland fortsätter snön att falla kraftigt, något som fått premiärminister Vladimir Putin att dra in nyårsledigheten för alla som ansvarar för snöröjning och elförsörjning både nationellt och lokalt.

– Det hade varit bättre om alla varit på plats från början, sa i dag den ryske premiärministern Vladimir Putin under ett regeringssammanträde.

Han var kritisk mot att flera personer i ansvarsställning redan tidigare i veckan tagit ledigt inför nyårshelgen. Nu blir det, efter order från Putin, ingen ledighet för de som ansvarar för elförsörjning och att flygplatserna fungerar normalt om inte de nuvarande problemen är lösta.

Om inte alla hjälps åt kan situationen utvecklas till en katastrof, sa Rysslands premiärminister.

De tiotusentals personer som i Moskvaregionen fortfarande inte har någon el kommer enligt myndigheterna att få vänta åtminstone till klockan 18 på nyårsafton. Träd har fallit på elledningarna och det kommer att ta tid att röja upp överallt. Nyåret är den i särklass viktigaste ryska högtiden med en tio dagar lång ledighet därefter.

Nu diskuterar den ryska regeringen om armén måste kallas in för att röja snön i centrala Ryssland. Flygtrafiken till och från Moskva drabbades hårt av isstormen i söndags och håller först nu på att komma ikapp tidtabellen. Gator och motorvägar i och runt den ryska huvudstaden står på många håll helt stilla med rapporter om kilometerlånga köer.