Naket censureras i Apples surfplattor

2:13 min

Datorföretaget Apple ställer krav på svenska medieföretag som vill lansera sina tidningar och böcker i Ipad och Iphone. Nedsättande religionskritik, pornografi och förhärligande bilder på vapen får inte finnas om de ska finnas i Apples produkter.

Förlaget Galago valde att censurera Mats Jonssons seriebok Hey Princess, som innehöll nakenhet och sex, för att kunna ge ut den som Ipad applikation.

– Det som var rakast både mot konstnärsnämnden som uppdragsgivare, mot läsarna och mot mig själv var att bedriva självsensur men vara väldigt öppen och klar med det. Att spela med så öppna kort som möjligt, säger Mats Jonsson.

I flera fall har Apple satt stopp för applikationer till både Iphone och Ipad som inte går ihop med företagets riktlinjer. Men det är inte bara förlaget Galago har varit tvungna att censurera sina bilder.

Brittiska modetidningen Dazed and confused fick censurera bilder där Madonnas ena bröstvårta syntes och den tyska tidningen Bild fick ta bort sitt uppslag med kvinnliga nakenbilder. Stern, en annan tysk tidning, fick sin app bortplockad utan förvarning på grund av nakenhet. Apples riktlinjer är redan ett problem för Galago förlag som har flera böcker som inte är publicerbara enligt Apples riktlinjer.

– Vi jobbar mycket med skildringar av verkligheten, antingen i satirform eller i vardagsrealism. Eftersom nakenhet och sex är en viktig del i många människors liv så förekommer det men då kan vi inte använda oss av den här distributionsformen av böckerna och det är väldigt synd, säger Mats Jonsson.

Flera stora medieföretag som Sveriges Radio och Sveriges Television har accepterat de krav som Apple ställer på deras appar. Även Expressen har skrivit på avtalet med Apple, men chefredaktör Tomas Mattsson, som tidigare valt att publicera till exempel Muhammedkarikatyrerna, menar att de inte kommer att låta sig påverkas av Apples riktlinjer.

--Vi förhåller oss själva utifrån vad vi vill publicera. Det finns ingen amerikansk hårdvarutillverkare av surfplattor som kan påverka innehållet i någon svensk mediekanal skulle jag påstå, säger Tomas Mattsson.

Justitiekansler Anna Skarhed tror att fler problem kan dyka upp i framtiden om medieföretag låter sig begränsas.

– Om svenska medier i allmänhet, eller om vi skulle få en situation där svenska medier där man frivilligt låter sig censureras så är den situationen helt ny och känns väldigt annorlunda och främmande för hela vår kultur och det sätt vi har att se på yttrandefrihet och tryckfrihet som vi har i Sverige, säger Anna Skarhed.