Kärlek, sex och utanförskap i ny bok

2:18 min

Strax före jul kom boken Dagar i Kautokeino, en dagbok i diktform skriven av Ville Söderbaum.
Boken berättar om en relation som går i stöpet och den gläntar också på dörren till Villes sovrum.

Dagboksanteckningar över ett år i Kautokeino. En kärleksrelation, sex, relationen spricker.

Ville säger att han själv inte haft några problem att öppna sig för läsarna, men han har varit orolig för hur namngivna personer i boken reagerar.

- Kanske värre för de som inte haft kontroll över processen. Men jag hoppas att de ser värdet i boken och inte ser det som någon smutskastning, utan delar av ett liv, ett samhälle, säger Ville Söderbaum.

Ville Söderbaum kommer från Uppsala och har lärt sig samiska vid universitet. Han har därefter bland annat jobbat som samisklärare i Stockholm.

Han har tillsammans med Lotta Willborg Stoor tidigare gett ut en samisk ungdomsbok och en samisk grammatikbok.

I somras gav han dessutom ut ett samiskt språkspel tillsammans med Victoria Harnesk.

Nu bor Ville Söderbaum i Kautokeino och jobbar vid Samiska högskolan - och han nya bok berättar hur det kan vara att som svensk att komma in i det samiska samhället.

För honom har det samiska språket varit nyckeln in i samhället.

- Kärlekshistorien går som en röd tråd i boken, men jag vill också skriva om att inte kunna samiska i Kautokeino och att vara ute i naturen utan att kunna göra eld på samiskt vis, säger Ville.

- Jag vill också diskutera vem som ska ha rätt att bära kolten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio