14 januari

Teater, musik och turkisk frunch

Vad sägs om lite turkisk frunch? Matbloggaren Yasemin Celebi lagar sina smarrigaste recept direkt för oss i radion... Hennes matblogg heter Mezehouse och där hittar du massor av läckra turkiska rätter.

Vi möter Ubah Musse från Rinkeby som är student, spärrvakt och jobbar på sjukhus i Stockholm men som nu ska turnera med Riksteatern med sin egen monolog om hur det är att komma till Sverige som ensamt flyktingbarn.

Julia Alvgard är nästa Melodifestivaldeltagare i raden att spela live! Självklart berättar hon vem hon är också.


Vi får veta mer om Art's Birthday på Södra teatern - vadå konstens födelsedag? Art's Birthday Party sänds i Sveriges Radio P2 (frekvensen över Stockholm är 96,2 MHz). Här kan du läsa mer om Art's Birthday Party

Och så får vi besök av ungdomar och lärare från Teatergymnasiet Replica i Skärholmen som sätter upp Julia och Romeo - ja, tvärtom alltså. Julia har blivit Romeo. Vad händer då?

Och är det bäst att vara kille eller tjej? Vad tycker du? Skriv gärna till: fredagmed@sr.se

Vi hörs / Åsa (som tycker att det är coolt att vara tjej - kolla in bloggen till vänster....)

Här nedan hittar du också de turkiska frunchrecepten.

Snabb och mättande kycklingsoppa

På helgerna gillar jag att äta enklare soppor till lunch. Idag blev det kycklingsoppa med tomat och sehriye (liknar tunna nudlar och finns i affärer med utländskt sortiment).

Ingredienser, 4 portioner:
2 kycklingfileér
50 g sehriye
1 l kycklingfondvatten
1 tomat
1 vitlöksklyfta
2-3 msk rapsolja
salt, peppar, citronsaft

Gör så här:
1. Koka kycklingfileérna enligt förpackning tills de är färdiga. Skär sedan i små tärningar. Spar kycklingfondvattnet till senare.
2. Häll kokt vatten på tomaten för att enklare ta av skinnet. Hacka sedan den och vitlöken till små tärningar.
3. Fräs vitlöken i kastrull med olja. Tillsätt sedan de hackade tomaterna och bryn i cirka 5 minuter under omrörning.
4. Häll på kycklingfondvattnet, salta och låt koka upp. Tillsätt nu kycklingen och efter att det kokat, sänk värmen.
5. Till sist tillsätter du sehriye och låter koka i 5 minuter till. Pressa lite citron i soppan och garnera med ett persiljeblad.

Varmt pitabröd med vitlöksdoftande valnöts- och kycklinggucka

Vitlöken smakar ganska mycket, så gillar man inte det kan man ta mindre eller hoppa över den. Uppskattades av de äldre i familjen. Guckan gick inte hem hos 3-åringen, men pitabrödet gick bra. Jag frös även in pitabröden som blev över. Praktiskt att ta fram när man vill laga något snabbt.

Ingredienser pitabröd (cirka 25 st)
8 dl vatten
1 paket jäst
1 msk olivolja
1 msk salt
cirka 16 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Blanda ljummet vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och arbeta till degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa cirka 30 minuter.
2. Dela degen i 25 delar och forma varje del till en centimetertjocka runda kakor. Låt jäsa under handduk i cirka 20 minuter.
3. Sätt på ugnen på 275 grader. Vänd på bröden och grädda dem i den varma ugnen i cirka 6-7 minuter.
4. Låt bröden svalna på galler under en handduk.

Ingredienser valnöts- & kycklinggucka
2 kycklingfiléer
1 msk olja
5 gamla brödskivor
80 gr valnötter
1-2 vitlöksklyftor
3 dl vatten
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1/2 tsk rödpeppar

Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i stora bitar och lägg i en kastrull med 3 dl vatten och salt. Koka på svag värme i cirka 20 minuter eller tills köttet är vitt. När den kokat färdigt delar man den i tunna tunna skivor med händerna och lägger upp på ett fat. Spar kycklingfonden.
2. Lägg vitlök, brödskivorna och vanötterna i matberedaren och hacka till en röra. Tillsätt sedan 1 dl av kycklingfonden, alltså vattnet som kycklingen kokat i. Lägg guckan över kycklingen.
3. Lägg rödpeppar och svartpeppar i olja och värm. Häll sedan över guckan. Nu kan du fylla pitabröden med guckan. Ljuvligt gott.

Linsbullar

Ingredienser, cirka 40 st
4 dl röda linser
2 dl småkornig bulgur
6 dl vatten
2 st gul lök
1 dl rapsolja
2 msk tomatpuré
3-4 st finhackad salladslök
1 knippe finhackad persilja
1 dl saft av citron
salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar

Gör så här:
Skölj linserna väl. Häll upp i en kastrull med vatten och koka upp tills linserna mjuknat. Ta av från värmen och lägg i bulgur och stäng locket. Vänta tills bulgurn sväller.

Under tiden kan du göra såsen genom att skala och finhacka löken. Bryn dem i olja tills de får färg. Tillsätt nu purén och blanda. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med bulgur och linserna. Blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer bulgur. Låt massan svalna. Tillsätt sedan de finhackade gröna, citronsaften och kryddorna. Blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar.