28 januari kl. 11-13

Stjärnlösa nätter, festivaldebut och USA-frunch

16 min

Vi svullar i amerikansk ur-frunch med knapriga ribs och tjocka pannkakor. Tomas Halling från restaurang Arizona är veckans radiokock.

Arkan Asaad som är aktuell med romanen Stjärnlösa nätter berättar om hur han mot sin vilja blev bortgift med sin kusin i Irak och om hur hans dubbla identiteter har påverkat hans liv.

Sara Varga är sista Melodifestivaldoldisen för denna omgång. Hon är ur-stockholmare, uppvuxen på Söder, och har skrivit allt material till sin kommande platta. Nu debuterar hon i Melodifestivalen, men först ska hon spela live hos oss!

Här nedan får ni recepten på den amerikanska frunchen.

Äggröra:
3 ägg
2 dl grädde
salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde, häll ner i en tjockbottnad kastrull och värm upp på svag värme under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Cole slaw:
350 g vitkål
100 g morötter
2 dl majonäs
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk ananasjuice
2 tsk socker
1 tsk salt

Sätt på 1,5 liter vatten för uppkok. Under tiden, strimlar vitkålen i cirka 3 mm bitar. Skala och riv morötterna. När vattnet kokar, lägg ner vitkålen och låt ligga i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt vitkålen svalna. När vitkålen svalnat, blanda ihop allt och smaka av med salt.

Caesardressing:
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk senap
1 tsk Worchestersås
1,5 dl olivolja extra virgin
50 g parmesanost

Lägg äggulan i en bunke med vinägern och senap. Droppa sedan i oljan under omrörning.
När all olja är i och ni har gjort en majonäs, tillsätt Worchestersåsen, pressa vitlöken och riv parmesanosten. Blanda ner detta i majonäsen och smaka av med salt och eventuellt lite citron.

Amerikanska pannkakor:
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl filmjölk
30 g smör

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda sedan det med ägget och filmjölken. Vispa sedan ihop de båda till en jämn smet och låt vila i kylen i cirka 20-30 minuter. Stek sedan på svag värme med lite smör i stekpannan.