Helsingborg

Sjuåring dog i svininfluensa

En sjuårig pojke avled på nyårsafton i svininfluensan i Helsingborg. Det är det första influensarelaterade dödsfallet i landet den här säsongen.

Pojken tillhörde en riskgrupp.

– Han hade bakomliggande sjukdomar, säger Thomas Nilsson på Region Skånes pressjour.

Förra året dog omkring 30 svenskar sedan de insjuknat i svininfluensan.

Enligt Smittskyddsinstitutet hade 65 personer i Sverige insjuknat i svininfluensan A(H1N1) fram till den 26 december. Av dem var de flesta inte vaccinerade mot svininfluensan.

21 personer i hela landet har fram till den 26 december behövt vård på sjukhus och fem personer har haft så allvarliga symtom att de behövt intensivvård.

I Skåne har tre personer behövt intensivvård på grund av influensan. En av dem har fått lämna intensiven, enligt Helsingborgs Dagblad.

Alla har tillhört någon riskgrupp, till exempel att de har andra komplicerade sjukdomar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne till HD.se.

Antalet som insjuknar i influensa ökar nu och snabbast ökar svininfluensafallen.

– Det vi ser är en ökande trend de senaste veckorna, säger Anders Wallensten, läkare på Smittskyddsinstitutet till Sveriges Radio.

Det ser ut som att A(H1N1) kan komma att bli den influensatyp som blir dominerande under säsongen.

– Vi är i början av epidemin, men det ser ut som att den ökar snabbast och då blir den dominerande delen av smittspridningen, säger Anders Wallensten.

Inför årets influensasäsong rekommenderas de som är över 65 år eller i någon riskgrupp att vaccinera sig. Även gravida och i viss mån överviktiga rekommenderas vaccination.