PIRATPARTIET

Falkvinge slutar som partiledare

1:24 min

Piratpartiets grundare Rick Falkvinge från Göteborg slutar som partiledare.
– Jag tycker inte att man ska sitta längre än fem år, säger han.

Rick Falkvinge grundade Piratpartiet 1 januari 2006. Det blev fem år som partiledare.
– Jag tycker inte att man ska sitta längre än så, så nu väljer jag att gå vidare.
Men han kommer inte att sluta inom partiet. Framöver kommer han att skriva och resa runt och hålla föredrag om partiets idéer.

Piratpartiets största framgång hittills kom i valet till Europaparlamentet 2009. Då fick de över sju procent av rösterna och ett mandat. Men i förra årets riksdagsval gick det sämre och partiet fick bara 0,65 procent.
– Valresultatet har inget att göra med varför jag avgår. Jag känner att jag börjar stagnera och därför vill jag lämna, säger Rick Falkvinge.

– Det senaste valresultatet var en enorm besvikelse, men när det gäller Ricks insats så har jag bara gott att säga, säger Christian Engström som representerar Piratpartiet i Europaparlamentet. Men han tycker att partiet misslyckades med att organisera sig inför riksdagsvalet 2010. Det håller Rick Falkvinge med om.
– Det är svårt när antalet medlemmar tredubblas på en vecka. Vi misslyckades med att ta hand om alla de här personerna som ville engagera sig. Det tycker jag är tragiskt.

Nu tar vice partiledaren Anna Troberg över, fram till dess att en ny ledare väljs.
– Det känns jättekul, säger hon.
Och både hon själv, Rick Falkvinge och Christian Engström tror att hon kommer att sitta kvar även efter det, eftersom att det enligt dem inte finns några andra kandidater.

Hur kommer er politik att förändras?
– Jag tror att vi kommer att bredda vår politik till viss del. Men exakt hur det blir får vi se över de kommande åren, säger Anna Troberg.

Ramin Farzin
ramin.farzin@p3.se