Israeliska bosättare expanderar efter byggstopp

1:51 min

Det pågår en byggboom i de israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Tre månader efter det att det partiella byggstoppet gick ut byggs det, enligt den israeliska fredsrörelsen Peace Now, mer än det har gjort på många år.

Det var Israels vägran att förlänga byggstoppet som stjälpte USA:s försök att blåsa liv i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna under hösten.

Och de israeliska bosättarna på Västbanken gläds åt det misslyckandet och åt det nya byggandet.

Det byggs igen i Västbankens bosättningar - här i Revava, där en klunga ljusgula villor på toppen av en kulle ska utökas med ännu fler och där stora skyltar vid den grindförsedda infarten annonserar villor till salu.

Enligt Peace Now, den israeliska fredsrörelsen, pågår mer aktivt byggande nu än på många år - 2 000 bostäder under byggnad, 13 000 till som redan har israeliskt bygglov.

Och en bit bort från Revava bestrider David Ha'ivri, bosättare och talesman för norra Västbankens bosättarregion, inte fredsrörelsens siffror. Men till skillnad från Peace Now gläds han åt byggandet.

– Vi tar bara igen vad vi förlorade under 10 månaders byggstopp, säger han.

Och allt är legalt byggande säger han om de bosättningar resten av världen anser illegala.

David Ha'ivri hoppas att hela frågan om bosättningsbyggandet är avförd från dagordningen i och med USA:s misslyckade försök att få Israel att förlänga byggstoppet.

– Obama begick ett misstag där, säger han; det var fel att försöka pressa Israels regering.

Bosättningarna på Västbanken och dess numera 500 000 invånare är här för att stanna, säger han.

– Tiden har kommit för Obama och alla andra att inse att allt annat är orealistiskt.

Och om president Obamas måldatum för ett avtal om en palestinsk stat - september i år  - säger David Ha'ivri: – Jag ler åt herr Obama.