Kronofogden varnar för ökad skuldbörda

2:09 min

Förra året fick fler privatpersoner än någonsin kravbrev från Kronogden. Nu varnar myndigheten för att den höga belåningen av fastigheter kan slå tillbaka.

– I dag handlas så väldigt mycket på kredit, vilket innebär att varje månad betalar du av på saker du har köpt kanske för ett halvt, ett eller två år sedan. Det betyder att du har betydligt fler fasta kostnader än vad du någonsin har haft i din privatekonomi, säger Jan Åkerlund, presstalesman på Kronofogden.

På tio år har antalet ärenden hos Kronofogden fördubblats, och 2009 gick 1,2 miljoner obetalda räkningar till Kronofogden. Och ökningen ser ut att fortsätta även för 2010.

– Siffrorna vi har sett hittills är att det inte går nedåt, utan det är en stabilitet och en svag ökning vad gäller skuldsättning av privatpersoner, säger Jan Åkerlund.

En halv miljon svenskar sitter fast i en skuldfälla där de inte längre kan betala sina räkningar. En del av dem vänder sig till föreningen Insolvens för att få hjälp.

– Det är skam och skuld. Man går ju inte omkring och pratar om det här heller. Du går ju inte omkring och pratar att nu har jag hamnat i ekonomisk knipa. Det är ingenting man pratar om. Det är många som mår väldigt, väldigt dåligt och sover dåligt på nätterna och som har depressioner, ångest och hälsoproblem, säger ordföranden Lena Nordqvist.

Bakom människors skuldproblem finns ofta en sänkt inkomst. Det kan handla om sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa.

– Vi upplever att det ökar och det kommer in nya grupper nu, till exempel sådana som hamnar mellan stolarna när det gäller nya sjukförsäkringen och även sådana som inte får ut sin a-kassa, säger Lena Nordqvist.

På Kronofogdens kontor presenteras hus som ska säljas på exekutiv auktion. Det är allt från exklusiva Stockholmsvillor till enkla fritidshus. Och dagens höga belåning av fastigheter kan slå tillbaka, varnar Jan Åkerlund:

– Vi ser ju i dag många som belånar sin lägenhet väldigt mycket och som då kan hamna i en prekär situation med en ränteökning och med en minskning av värdet på bostäderna, säger han.

Men det finns ett enkelt sätt att klara sig från att hamna i en skuldfälla.

– Ja, det är hur enkelt som helst. Handlar du för pengar du har så behöver du aldrig hamna i en skuld. Men handlar man för pengar man inte har, det är då problemen uppkommer.