Överger fjärrvärmen - av kostnadsskäl

3:34 min

Värmen är en stor del av våra boendekostnader - och många är kritiska till de stora fjärrvärmebolagen monopolställning och prissättning. En del fastighetsägare har därför bytt till bergvärme - för att spara pengar.

En som har bytt är bostadsrättsföreningen Sankt Eriks Strand på Kungsholmen, där Gunnar Bäck är ordförande.

– Det är en stor investering, det är storleksordningen fem miljoner som vi investerar i det här nu. Med en konservativ kalkyl så är det rimliga avskrivningstider på det.

Vad har ni räknat med för skillnader jämfört med fjärrvärmekostnaderna?

– Vi räknar med att nästan halvera vår värmekostnad, säger Gunnar Bäck.

Vi är uppe på vinden i en fastigheten, som helt nyligen gick över från att värma upp huset med fjärrvärme till bergvärme  - och samtidigt ska värmen från huset återvinnas. Här under taket bland vindsförråden finns nu ett rörsystem inkapslat i ett folieliknande material, där värmen från huset tas tillvara.

– I första kalkylen var det 21 borrhål för att försörja den här fastigheten på lite mer än 8 000 kvadratmeter. När vi blandade in frånluften så skönk antalet till sex. Det är en så stor skillnad på det hela. Vi har friskluftsintag i varje lägenhet som sugs ut från kök och badrum och tidigare gick det rätt upp. Nu har vi en värmeväxlare här uppe, säger Gunnar Bäck.

Bostadsrättsföreningen Sank Eriks Strand är en av flera fastighetsägaren som stängt av kranen till energijätten Fortums fjärrvärme i husets källare. Under de senaste sex åren har mellan 1 000  och 1 700 ansökningar om året kommit in till miljöförvaltningen i Stockholm om tillstånd för att borra för bergvärme. Och enligt miljöförvaltningen är det framför allt de större anläggningarna som ökar - och det i innerstan där fjärrvärmenätet redan finns.

Enligt Per Forsling på Fastighetsägarna i Stockholm handlar det här om ett utbrett missnöje med prissättningen på fjärrvärmen, som inte sätts utifrån leverantörens egna kostnader utan ifrån vad alternativet kostar kunden. Men kritiken handlar inte bara om att priset utan också om energibolaget Fortums, enligt många, lite väl starka ställning.

– Det är en monopolsituation och kunden kan inte välja, priset sätts av leverantören ensidigt och kunden kan varken protestera eller förhandla om den prisnivån så att kunden är inlåst och har svårt att påverka sin kostnadsbild, säger Per Forsling.

Jens Bjöörn är kommunikationsansvarig på Fortum Värme Stockholm. Han vill inte utesluta av kalkylen för Bostadsrättsföreningen Sankt Eriks Strand går ihop, men generellt anser han att de som byter till  bergvärme gör rena glädjekalkyler.

– Om man använder sin köpta energi på ett bättre sätt och dessutom gjort en rejäl minskning av sin energianvändning så kan det kanske stämma. Men däremot om du tittar på normalfallet där man byter ut fjärrvärmen mot värmepumpslösningar så kan inte vi se i några fall i dag att man klarar av att räkna hem det, framförallt inte över tiden. Det beror på att man ofta stirrar sig blind på den köpta energin, man tittar inte på investeringskostnader och kapital, betalkostnader över tid, man tittar inte på vad man har för kostnader för service och underhåll över tid, säger han.

Tillbaka till vinden på Kungsholmen. Gunnar Bäck är ändå säker på att det är en bra affär att göra sig av med fjärrvärmen.

– När man ser att man kan spara mellan fyra och femhundratusen och året så ser vi att det är lönsamt.

Är ni säkra på att det inte är några glädjekalkyler som ni har fått från leverantören?

– Vi har checkat med oberoende konsulter också för att få en second opinion på vad det är frågan om, säger Gunnar Bäck.