EU tveksamt till ungersk medialag

1:37 min

Kritiken mot Ungerns nya medialag växer. EU har i dag uttryckt tvivel på om Ungerns nya kontroversiella presslagar går att förena med EU:s lagar om pressfrihet.

Europakommissionens vicepresident har nu i ett brev krävt att Ungern ska redogöra närmare för lagens innehåll.

Den nya lagen trädde i kraft den första januari, samma dag som Ungern tog över ordförandeskapet i EU.

Enligt den nya lagen ska all allmän nyhetsförmedling övervakas av en ny myndighet vars medlemmar utses av det styrande partiet Fidesz.

Myndigheten kan döma massmedier till böter på upp emot 6,5 miljoner kronor för rapporter som myndigheten finner stötande eller politiskt obalanserade.

Dessutom har myndigheten rätt att inspektera all utrustning och dokument som media använder och även tvinga journalister att avslöja sina källor om det handlar om nationell säkerhet.

Myndigheten jobbar redan på sitt första fall efter att en radiostation spelade låten "It´s on" av rapparen Ice-T för tidigt på kvällen.

Två av landets stora rikstäckande tidningar protesterade i dag mot lagen. Den ena hade en teckning på en man som sluggade en slägga mot texten "Pressfrihet är en grundläggande rätt i ett EU-land" på tidningens förstasida.

På den andra tidningens förstasida stod det "Ungerns pressfrihet över" på EU:s alla officiella språk.

Lagen har kritiserats hårt internationellt. Men regeringen i Ungern slår tillbaka och säger att landet är en stark anhängare till pressfrihet och avfärdar kritiken som ogrundad och bitvis absurd.

Men regeringen måste nu ändå bevisa för EU att lagen inte kränker EU:s pressfrihetslagar.