Kina kan hjälpa Spanien ur skuldkrisen

1:43 min

Kina är berett att hjälpa Spanien ur sin skuldsits. Det är beskedet inför att den kinesiske vice premiärministern Li Keqiang anländer till Madrid i dag för ett tre dagar långt besök.

Kina är övertygat om att Spanien kommer att återhämta sig från sin ekonomiska kris och vi kommer att fortsätta att köpa spanska statsobligationer, säger Kinas vice premiärminister Li till tidningen El País.

Den kinesiske ambassadören i Madrid talar om att den asiatiska giganten kommer att försöka hjälpa Spanien på traven.

Kineserna säger sig vara övertygade om att mötena de kommande dagarna kommer att bli avgörande för att återskapa finansmarknadens förtroende för Spanien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den spanska statsskulden är betydligt lägre än genomsnittet bland euroländerna, men underskottet i statsbudgeten har skenat iväg till över 11 procent av BNP och driver upp skulden.

Finansmarknaderna undrar därför om denna stora ekonomi riskerar att haverera och behöva räddningspaket som Grekland och Irland.

Det är bland annat arbetslösheten i spåren av kollapsen inom byggsektorn, som gör läget ansträngt för den spanska statskassan. Spanien har redan 10 procent av sin statsskuld täckt av Kina.

Vice premiärministern Li ska nu i Madrid möta premiärminister Zapatero, ekonomiministern Elena Salgado, utrikesministern och även kung Juan Carlos.

De två länderna väntas underteckna samarbetsavtal inom energi, telekommunikation, turism och livsmedel, men Kina vädrar också chanser att stärka sin ställning ytterligare på EU-mark.

Vad gäller portugisiska och grekiska statsobligationer, som också varit aktuella att köpa, finns ännu inga konkreta bud, men kanske satsar kineserna nu först mer på Spanien.