Fildelning rekordstort igen

1:48 min

Att ladda ner musik eller film från nätet, så kallad fildelning, har återigen blivit populärt bland internetanvändarna. Enligt Stiftelsen för Infrastruktur som varje år undersöker svenskarnas internetvanor så har antalet svenskar som fildelar aldrig varit fler än nu.

– Jag skulle inte vilja åka ner på sta´n för att hyra eller köpa en film, det är för jobbigt, för krångligt! Jag vill ha den direkt i tv:n eller direkt i datorn till ett bra pris, säger en anonym fildelare i Gävle.

Och vad gör man då?

– Ja, det är antingen Spotify eller så laddar man hem, säger han.

Vill vara anonym
Den här Gävlebon är en av alla som fildelar i Sverige. Och han vill inte säga sitt namn eftersom det är straffbart att dela med sig av upphovsrättsskyddat material.

Under 2009 så röstades en ny lag igenom i riksdagen som skulle göra det lättare att ta reda på identiteten på de människor som laddar ner eller delar med sig av upphovsrättsskyddat material. Det bidrog till att antalet fildelare för första gången minskade i Sverige under 2009.

Rekordstor fildelning
Men under 2010 har fildelningen återigen växt och nått en högsta notering. En av fyra internetanvändare fildelar i dag säger internetforskaren Olle Lindahl.

– Den allmänna uppgången tror jag beror på att det har blivit lättare att dela med sig. Och de yngre kommer ju liksom till, och de som har fildelat i unga år tar med sig den vanan när de blir äldre, så det läggs på mer och mer människor, säger han.

Men det är också stora skillnader mellan mäns och kvinnors vanor på nätet säger Olle Lindahl. De flesta som fildelar är nämligen män även om fildelningen även ökat bland kvinnliga internetanvändare.

Och den anonyme fildelaren i Gävle tror inte att han kommer sluta att ladda ner upphovsrättskyddat material.

– De grejer som jag fildelar eller laddar hem är sådant som jag ändå inte skulle köpa. Möjligtvis skulle jag kanske titta på det på tv, eller lyssna på det på radio - kanske hyra men troligen inte för det är för jobbigt, säger han.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se